Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Technické služby Města Újezd u Brna se připravují na mozaikovou seč

Pracovníci technických služeb města se v letošním roce připravují na mozaikovou seč trávníků na veřejných prostranstvích. Vybrány byly tři lokality: park u radnice (nám. JUDr. Jana Haluzy), park na starém hřbitově (ul. Nádražní) a park u penzionu (ul. Štefánikova).

Jak probíhá mozaikové sečení trávy? Jednoduše: vybrané části ploch trávníků nebudou na jaře vůbec posečeny a navíc budou viditelně označeny. Lze samozřejmě očekávat, že si na první pohled mnozí řeknou: „Oni tady tu trávu zapomněli posekat.“ Opak bude pravdou. Svým záměrem chceme podpořit větší rozmanitost rostlin a také přirozenější prostředí např. pro život hmyzu. Příznivěji by se mělo dařit třeba motýlům či včelám. Takto neposečené plochy také pomohou trávníkům s udržením přirozené vlhkosti – jak všichni víme, důsledkem častého kosení bývají potíže s vysycháním, což mnozí zahrádkáři musejí řešit pravidelným zaléváním. Ze zkušenosti je také zřejmé, že v často sečených trávnících začnou po čase převažovat spíše různé druhy trav než lučních květin či bylin.

Navíc bychom na podzim rádi do těchto míst zaseli semena lučního kvítí a různých zajímavých bylin, aby smysl našeho konání byl v příštím roce ještě více umocněn pestrostí květeny.

Věříme, že tento přístup ocení nejen děti mateřské školy, které tudy chodívají denně na své procházky, ale i další rodiny s dětmi a vůbec každý, kdo má rád skutečnou přírodu.

Děkujeme všem, kteří podporují tento záměr, ale i těm, kteří to budou alespoň respektovat a nechají jej žít…

František Kroutil, vedoucí technických služeb