Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Zbraň proti zlodějům

Ani dobrý zámek na kole občas neodolá zkušenému zloději.

Chcete lépe zabezpečit svoje kolo, koloběžku, auto a další věci proti krádeži?

Znáte tzv. mikrotečky – unikátní systém IDCZ proti zlodějům?
Mikrotečky jsou miniaturní kovové částice, nesoucí unikátní kód, který se vztahuje jen k Vašemu majetku. Můžete si tímto způsobem označit nejen svoje kolo, elektrokolo, motorku, auto, ale i elektroniku, cenné předměty a starožitnosti. Všechno, co má pro vás hodnotu.

Například kolo je nejrizikovější z hlediska možného odcizení. Kromě mikroteček je kolo opatřeno i bezpečnostní nálepkou, která upozorní na fakt, že kolo je evidováno. I to může být důvodem, proč případný zloděj raději nechá Vaše kolo na místě. Označení kola má silně odrazující účinek a výrazným způsobem snižuje riziko odcizení. Výhodou je také spolupráce s Policií ČR i obecními či městskými policiemi v ČR.

Mikrotečky v bezbarvém laku s UV činidlem se nanáší na skrytá i viditelná místa chráněných předmětů, často až na desítky pozic štětečkem nebo sprejem. Zloděj nikdy neodstraní všechny mikrotečky, a proto je neustále zajištěna ochrana označených předmětů.Unikátní kódy umístěné na jednotlivých mikrotečkách může přečíst uživatel, prodejce i policie pomocí mobilního telefonu s aplikací mega zoom nebo s přídavným mikroskopem.

Označené předměty si zaregistrujete v centrálním registru www.idcz.eu. Instalace s následnou registrací do systému trvá asi čtvrt hodiny a z počátku stačí, když si založíte účet, uvedete Váš e-mail, předměty pojmenujete, popíšete a přidáte fotografii, pokud chcete. V případě odcizení předmětů označí majitel tyto předměty jako odcizené na svém účtu. Při jakékoliv kontrole jsou tyto předměty hlášeny jako odcizené a jejich držitelé jsou v ohrožení. Registrace a využívání registru je bezplatné po celou dobu jeho užívání. Majitelé označených cenností mají tak daleko větší naději, že se jim odcizený majetek zase vrátí. Jako bonus je možné zaregistrovat dalších 5 předmětů v domácnosti nebo v kanceláři.

Jedná se o cenově dostupnou aplikaci. Systém mikroteček si můžete zakoupit např. i na pokladně městského úřadu za zvýhodněnou cenu pro obce 115 Kč/kus v rámci prevence kriminality a ochrany majetku v našem městě. Samotné označení předmětů není složité a zvládnete ho i sami. Kdo by si ovšem nevěděl rady s použitím, rádi Vám pomohou strážníci naší městské policie.

Více informací o systému IDCZ se můžete dočíst např. zde: www.idcz.cz.