Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Koronavirus – Prevence a ochranné prostředky

Koronavirus – COVID-19
Prevence a ochranné prostředky

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR, www.mzcr.cz – 19.3.2020

Jak se proti nákaze COVID-19 preventivě chránit?
Důležité je postupovat tak, jako při běžném virovém onemocnění, tzn. dodržovat základní hygienická pravidla a používat ochranné prostředky. Další možností je také posílit imunitu zdravým životním stylem a přísunem vitamínů.

Jak mám své tělo chránit a posílit imunitní systém?
Obecně lze říct, že když chcete posílit imunitní systém, vždy začněte u úpravy svého životního stylu. Změňte stravování: konzumujte protizánětlivé potraviny (obecně zelenina a ovoce), omezte ty zánětlivé (vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků, nadbytku masných výrobků). Dále se snažte omezit stres, udělejte si čas na cvičení a dopřejte si dostatek spánku. Následně můžete doplnit potřebné vitamíny a minerály.

Co patří mezi ochranné prostředky?
Doporučuje se nosit roušku či respirátor, ochranné brýle a rukavice (jakékoliv textilní rukavice, které mohou jedince chránit před přenosem virů).

Jaký je rozdíl mezi rouškou a respirátorem?
Rouška nepředstavuje primárně ochranu před viry a bakteriemi. Hlavním účelem nošení roušek je ochránit okolí, nikoliv člověka, který je nosí. Je lepší nosit roušku než nemít žádnou ochranu. Pro ochranu před virovými onemocněními fungují efektivněji respirátory filtrační třídy FFP3, částečně FFP2. Ideální variantou jsou ty s vydechovacím ventilkem.

Pro koho jsou určeny respirátory a pro koho roušky?
Respirátory třídy 3 nepotřebují nutně všichni zdravotníci, ale pouze ti, kteří jsou vystaveni aerosolům. Tyto respirátory jsou vymezeny pouze pro akutní péče, ventilované péče, oddělení anesteziologie a resuscitace a pro stomatology. Respirátory třídy 2 slouží ostatním zdravotníkům, respirátory třídy 1 veřejnosti a roušky také veřejnosti.

K čemu slouží roušky?
Roušky jsou určené zejména k ochraně okolí, tedy aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou. Použitím běžných roušek se člověk před nákazou COVID-19 neochrání, může však zabránit jejímu dalšímu šíření v případě, kdy by byl sám již infekční.

Musím mít roušku povinně?
Ano. Na zasedání vlády ve středu 18. března 2020 byla přijata další krizová opatření. Je zavedena povinnost nosit při pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště ochranné prostředky dýchacích cest. Rouška může být klasická ústenka, doma vyrobená textilní nebo i šála či šátek. Když budeme roušky nosit všichni, můžeme tak zpomalit šíření nákazy nového koronaviru. Stačí si zapamatovat lehké pravidlo: „Moje rouška ochrání tebe, tvoje rouška ochrání mě.“

Musím mít roušku i v zaměstnání?
Od 19. března 2020 jsou všechny osoby povinny mít ochranný prostředek dýchacích cest na všech místech kromě svého bydliště. To znamená, že v zaměstnání musí mít každý zakrytá ústa a nos, ať už rouškou nebo jiným ochranným prostředkem.

Musím mít roušku v obchodě?
Všichni občané musí mít v obchodem zakrytá ústa a nos. Dále se doporučuje dodržovat bezpečnostní odstup alespoň 2 metry mezi jednotlivými osobami.

Musím mít roušku na zastávce, ve veřejných budovách, v parku a na ulici, v MHD?
Všichni občané musí mít zakrytá ústa a nos i na zastávkách, ve veřejných budovách (jako jsou pošty, nádraží, sídla orgánů veřejné moci atd., mimo své bydliště na veřejných prostranstvích, takže i v parku a na ulicích. Všechny osoby při nástupu do MHD jsou povinny mít zakrytá ústa a nos buď rouškou, respirátorem nebo jen šátkem.

Mám desinfikovat domácí prostředí?
Určitě je vhodné mít doma čisté prostředí. Hygienici doporučují v domácnosti dezinfikovat často povrchy, jako jsou noční stolky, postelové rámy a další nábytek. Základem je také si vždy při příchodu umýt důkladně ruce. Většina lidí si ale ruce myje nevhodným způsobem a současně krátkou dobu.

Jak se mám chovat, abych snížil riziko nákazy?
Především být zodpovědný sám k sobě i svému okolí:
• Často a důkladně si myjte ruce mýdlem či dezinfekčním gelem
• Pravidelně otírejte dezinfekčními ubrousky také vlastní předměty (např. mobilní telefon)
• Kašlete a kýchejte do kapesníku či rukávu
• Používejte jednorázové kapesníky a poté je vyhoďte
• Vyhýbejte se velkému uskupení osob a udržujte si bezpečný odstup (cca 2 metry)
• Eliminujte kontakt s nemocnými lidmi
• Necestujte do zasažených lokalit
• Pokud se necítíte dobře, zůstaňte doma
• Sledujte aktuální informace na ověřených webech
• Řiďte se doporučením příslušných úřadů a vlády ČR

Není mi dobře. Cítím, že mám zdravotní potíže. Co mám dělat?
Zkontrolujte si, zda máte některý z následujících příznaků:
• dušnost/pocit ztíženého dýchání bez souvislosti s kašlem
• horečka více jak 38 stupňů
• suchý kašel

Pokud se vám hůře dýchá, nebo máte horečku a současně suchý kašel, volejte ihned linku 155 a postupujte podle instrukcí operátora.
Pokud máte horečku, která trvá dále než dva dny, nebo suchý kašel bez horečky, kontaktujte telefonicky praktického lékaře nebo pohotovost (mimo pracovní dobu praktického lékaře) a postupujte podle jejich instrukcí.
Pokud máte pouze horečku po dobu kratší než dva dny, pravděpodobně se nejedná o koronavirus, zůstaňte v domácí karanténě, nadále se sledujte, užívejte léky proti horečce.
Pokud nemáte ani jeden z těchto příznaků, průběžně sledujte svůj zdravotní stav a dvakrát denně si měřte teplotu.

Mám podezření na nákazu. Chci provést test. Jak to mám udělat?
Pokud máte doporučení nebo žádanku k provedení testu od lékaře, vyhledejte vhodné odběrové místo. Seznam odběrových míst vám poradí na bezplatné lince 1212, pro Jihomoravský kraj je to Fakultní nemocnice Brno-Bohunice (Jihlavská 20, 62500 Brno, tel.: 532231111, provozní doba: 7 – 19 hodin, příjezd vlastním vozem je z ulice Kamenice). Pokud nemáte příznaky onemocnění a doporučení nebo žádanku od lékaře, vyšetření není indikováno. Lze ho provést také ve FN Brno-Bohunice a testování si musíte uhradit sám (orientační cena je 2 900 Kč).

Jak se mám na odběrové místo dopravit?
Pokud jste v domácí karanténě, necestujte na odběrové místo veřejnou nebo sdílenou dopravou. Pokud se dopravujete na odběrové místo vlastním autem, jeďte sami anebo s doprovodem maximálně 1 osoby, použijte ochranu úst a nosu.
Kam mám zavolat ohledně výsledků testu?
Informace o výsledku testu vám podá lékař nebo KHS, prosím čekejte. Při větším vytížení laboratoří či odběrových míst může sdělení výsledku trvat déle, i několik dní.

Co mám dělat, když je test pozitivní? Na co se připravit?
Zůstaňte v domácí izolaci. Kontaktujte telefonicky praktického lékaře a postupujte podle jeho instrukcí. Především zachovejte klid. Informujte známé, se kterými jste přišli do kontaktu v několika posledních dnech o Vašem stavu.

Byl jsem v úzkém kontaktu s nakaženou osobou. Co mám dělat?
Nejdříve je třeba vyhodnotit, zda šlo o rizikový kontakt! K tomu je třeba zjistit, zda jste byli v kontaktu s osobou žijící ve stejné domácnosti jako pacient s Covid-19, zda proběhl fyzický kontakt (například potřesení rukou) s pacientem s Covid-19 či nechráněný přímý kontakt s infekčními sekrety pacienta s Covid-19. Dále pak mohlo jít o osobní kontakt, pobyt v uzavřeném prostředí (místnost, vozidlo, čekárna) s osobou s Covid-19 na vzdálenost menší než 2 metry a po více než 15 minut, nebo také se zdravotnickým nebo sociálním pracovníkem poskytující péči o pacienta s Covid-19 apod.
Pokud ano, kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a dodržujte karanténu.

Vrátil jsem se ze zahraničí. Co mám dělat?
Kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a dodržujte karanténu.

Děkujeme za Vaši ohleduplnost!
Potřebujete pomoci?
Umíte ušít bavlněné roušky?
Nabízíte pomoc druhým?
Volejte: 725 171 859.  
Aktuální a ověřené informace koronavirové nákaze
naleznete na internetových stránkách
Ministerstva zdravotnictví ČR:
https://koronavirus.mzcr.cz