Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Důležité odpovědi z Info linky 1212

  1. V souvislosti s krizovou linkou 1212 a dotazy z těchto oblastí uvádíme zpracovanou aktualizaci na MPSV k 23. 3. 2020:
  2. V současné chvíli Linka 1212 odpovídá na všeobecné dotazy typu:  Kolik lidí může být na pohřbu? Zda se nakazím koronavirem přes obal potravin? Mohu převzít důchod – nenakazím se přes bankovky? Jak funguje donáška důchodů z České pošty? Kolik je počet nakažených a kolik se jich vyléčilo? Hodně se objevují otázky typu ,,Co mám dělat, mám horečku a ještě nikdo nedorazil pro vzorek‘‘.
    1. Nepřišla pečovatelka a potřebuji pomoc! ■ pokud máte kontakt, volejte jí a pokuste se domluvit na jiný termín, ■ nemáte-li kontakt, volejte sociální odbor obecního úřadu, kde vám pomohou potřebné služby zajistit (pokud číslo nemáte, zkuste zavolat někomu, kdo má internet a číslo vám najde).
    2. Potřebuji nakoupit, ale mám dietu! ■ je možné se domluvit i s pečovatelskou službou, která umí připravit i dietní stravu a dovézt ji přímo k vám domů.
    3. Kde mohu sehnat roušku, respirátor? ■ dokud nemáte roušku, můžete pro případy, kdy potřebujete nutně z domova, využít šálu, šátek, případně si můžete roušku ušít, ■ sledujte informace v televizi a rozhlasu, obraťte se na svého starostu.
    4. Potřebuji vyzvednout léky, ale lékař mi nechce poslat e-recept, prý mám přijít na kontrolu! ■ domluvte si s lékařem konkrétní hodinu tak, abyste v čekárně strávil co nejméně času, ■ pokud nemáte chytrý telefon, lze si u doktora vyzvednout i papírový recept, ■ neumíte ovládat svůj chytrý telefon a váš doktor vám zaslal e-recept, nebojte se poradit přímo s pracovníky lékárny. ¨
    5. Mám jít k lékaři na kontrolu, ale bojím se! ■ znovu s lékařem konzultujte nezbytnost kontrolní návštěvy, případně se pokuste domluvit na konkrétní hodinu, abyste nemusel sedět v čekárně, ■ při cestě za svým lékařem se vyhněte (pokud to lze) hromadným prostředkům a omezte kontakt s ostatními osobami, ■ pokud vycházíte ven, používejte vždy roušku, pokud ji nemáte, můžete použít šátek nebo šálu.
    6. Potřebuji předepsat opiáty, v lékárně podepisuji převzetí, nyní se do lékárny bojím! ■ zatelefonujte si do konkrétní lékárny a domluvte si postup převzetí tak, abyste nemusel čekat či být v lékárně mezi lidmi, na cestu si nezapomeňte vzít roušku (šátek, šálu) a udržujte bezpečný odstup od ostatních osob.
    7. Pošťačka mi hází do schránky lístek na peníze, bojím se teď na poštu a na poštu se nemohu dovolat! ■ nalepte na schránku lístek se vzkazem, ať na vás doručovatel zazvoní a domluvte se na dalším postupu – pokud peníze v hotovosti nyní nepotřebujete, tak si můžete prodloužit dobu uložení.
    8. Mám hlídat vnoučata a v novinách psali, že je to nebezpečné? ■ zkuste znovu promluvit s rodinou a nebojte se jim sdělit, že máte obavu z přenosu vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a současné situaci.
    9. Jsem v karanténě, po kontaktu s někým nakaženým, mám teplotu a kašel ■ pravidelně si měřte teplotu (nejlépe v odpoledních hodinách), pokud máte teplotu nad 38 ºC, suchý kašel, bolest svalů a kloubů kontaktujte linku 112 nebo 155, tam vám poradí, jak postupovat dále.
    10. Potřebuji konkrétní potravinu (např. mléko, vajíčka, mouku), která je ve vzdáleném obchodě. ■ nebojte se požádat o pomoc, zkuste požádat sousedy v domě, kde bydlíte, případně rodinné příslušníky, aby vám nakoupili či vyhledali možnosti donášky nákupu ve vašem okolí.
    11. Moje dcera má příznaky, před několika dny byla u mě na návštěvě, co mám dělat? ■ především je nutné se uklidnit, každý kontakt s nakaženým nemusí znamenat nákazu, ■ doporučte své dceři, aby zavolala na linku 112 nebo 155, tam jí poradí, případně domluví test, zda došlo k nákaze, ■ pro jistotu, do doby, než se zjistí výsledek testu dcery, zůstaňte doma nebo omezte kontakt s ostatními, ■ pokud jdete ven (např. nakoupit nebo vyvenčit svého psa) vždy používejte roušku, případně šátek nebo šálu, ■ v případě, že se u vás objeví příznaky onemocnění (teplota nad 38 ºC, suchý kašel, bolesti kloubů a svalů) volejte na linku 112 nebo 115, případně kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.
  3. Rádi bychom informovali občany o zřízené virtuální „sestře Anežce“ https://koronavirus.mzcr.cz/mate-dotazy-ke-koronaviru-jako-prvni-zkuste-virtualni-sestru-anezku/?preview_id=2082&preview_nonce=931955a03f&preview=true zahájení 21. 3. 2020. https://koronavirus.mzcr.cz/otazky-odpovedi/https://www.seznamzpravy.cz/clanek/informace-o-covid-93721.
  4. Kontakty na poskytování fyzické i psychické podpory: https://ct24.ceskatelevize.cz/koronavirus-kontakty#utm_content=freshnews&utm_term=www.ct24.cz%20koronavirus&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
  5. Podpora seniorů pro trávení volného času https://www.ceskatelevize.cz/porady/13404334388-zivot-na-treti/.

Otázky/odpovědi se každý den aktualizují.