Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kabelová televize a DBV-T2

Základní obecné informace o změnách v DVB-T vysílání:

Zdroj: 3C spol. s r.o.

Jak jste již mnozí zaznamenali z informací v televizi a dalších medií dochází od října 2019 na území České republiky ke změně v terestrickém vysílání DVB-T, které bude nahrazeno novějším systémem.
Od podzimu bude docházet k postupnému vypínání vysílání ve stávajícím systému DVB-T. Po vypnutí vysílání DVB-T bude možné naladit terestrické vysílání pouze v novém systému DVB-T2, H.265
Podle dostupných informací bude vysílání DVB-T ukončováno postupně od října roku 2019 a v Jihomoravském kraji vč. Brna dojde k vypnutí vysílání DVB-T počátkem roku 2020 uvádí se březen 2020.
Příjem ve stávajícím systému DVB-T v rozvodech TKR a STA, v našem městě zůstává pro naše uživatele beze změny minimálně do února 2020. Během měsíce března budeme také náš systém TKR připravovat na příjem vysílání ve formátu DVB-T2, tak aby po konečném vypnutí vysílání DVB-T došlo k plynulému přechodu na nový systém.
Pro uživatele TKR to znamená ,že pokud budou chtít přijímat toto vysílání v našem televizním kabelovém rozvodu TKR musí mít již od března roku 2020 TV přijímače vybavené tunerem DVB-T 2 a kodováním HEVC (nebo také bývá označován H.265). Další levnější variantou je doplnit a propojit stávající TV přijímač s externím seto-boxem s tunerem pro příjem vysílání DVB-T2 /H.265. Tyto seto-boxy jsou již běžně k dostání v maloobchodním prodeji. Ceny základních nejlevnějších seto-boxů začínají od 500 Kč. TV přijímače i seto-boxy pro příjem vysílání DVB-T2 ,H.265 vhodné pro příjem v ČR jsou označení nálepkou certifikováno ( schváleno ) pro příjem v ČR.

Více informací:

Podrobnější informace o DVB-T2 vysílání – www.omko.cz/digitalni-vysilani-dvb-t2/