Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jak je to s kabelovou televizí v našem městě

Vzhledem k četným dotazům a různým dezinformacím, které se šíří městem, pokusíme se vysvětlit, jak to bude od 1.4.2020 s kabelovou televizí (dále KTV) u nás ve městě. Článek v prosincovém zpravodaji od provozovatele 3C spol. vybízející k pořízení set-top boxu pro příjem signálu sítě DVB-T2 nebyl zcela pochopen, a proto jsme požádali o doplnění informací.

Dne 1.4.2020 dojde k vypnutí vysílání televizního signálu v síti DVB-T a začne se vysílat pouze v síti DVB-T2.  V tento den bude na technologii naší KTV provedena výměna zařízení a do kabelu se bude přenášet též jen signál sítě DVB-T2. Náklady na výměnu vysílací části KTV pro přenos signálu v DVB-T2 do kabelové sítě se nijak uživatelů nedotknou a budou hrazeny Městem.

Existuje varianta úpravy KTV bez nutnosti pořizovat  set-top boxy pro DVB-T2. To by ale znamenalo:

  • vzhledem k zastaralé technologii rozvodů sítě KTV by došlo k výraznému omezení kvality a snížení počtu stanic.
  • navýšení poplatku za KTV (poplatek za příjem signálu ze satelitu),
  • trojnásobné náklady na výměnu vysílací technologie na základní škole,

Nebude to možné ani změnit do budoucna. Současná technologie je opravdu za hranicí svých možností. Z výše uvedených důvodů nám tato varianta nebyla ani odborníky doporučena a snižovat kvalitu ve 21. století opravdu nebudeme.

Jen pro informaci: kabelové televize (např. UPC ..) v jiných městech vyžadují pro příjem signálu v bytě speciální set-top box, který umožňuje sledovat vybraný balíček programů. Podle programové nabídky je tato služba i jinak finančně ohodnocená. Samozřejmostí je zcela jiná kvalita přenášeného vysílání než v naší KTV. Cena základní programové nabídky u UPC se pohybuje od 600 Kč za měsíc. Pro srovnání – poplatek za KTV v našem městě je 500,- Kč za rok, tzn. cca 42,- Kč za měsíc.

Vedení radnice